De kosmetiske egenskapene til kamille – villblomster i hudpleie

Kosmetikk med urter er igjen en moteriktig trend. Nå presenteres den undervurderte og lite iøynefallende kamilleblomsten i en helt ny versjon: som en komponent i kosmetikk med beroligende og lysnende effekter. Kjenner du til alle egenskapene til kamille? Sjekk de ut!

Vi er ivrige etter å bruke lett tilgjengelige og enkle kosmetiske ingredienser som vokser over alt. Chamomilla recutita er en plante med en karakteristisk duft som kommer tilbake år etter år. Den assosieres ofte med urtete og brukes i urtemedisin. I dag brukes den ofte i kosmetikk, som takket være innholdet av kamille har signifikante kvaliteter.

Chamomilla recutita – ting du ikke visste

Navnet Chamomilla recutita kommer fra latin, men den hører faktisk til Matricaria-slekten, og det er slik den bør anses i kosmetisk sammenheng. Matricaria chamomilla er en europeisk art, selv om den i dag også dyrkes i Asia, Nord-Amerika og Australia. I de fleste land blir den dyrket som en medisinplante.

Det er de hvitgule blomstene som har størst effekt, av de får man: essensiell olje (4 ml for hver kg), flavonoider, mineraler, kumarinforbindelser, bisabolol, kolin, B og C-vitaminer, samt mange andre ingredienser med verdifulle egenskaper.

Kamillesesongen varer fra mai til september. Dette er viktig informasjon for urtemedisinere som ønsker å samle inn fersk kamille og tørke den til sine egne formål. Imidlertid, hvis vi ikke har lyst til å dra ut på tur for å samle kamille på tørre og solfylte dager, er det en god løsning å bruke ferdiglaget kosmetikk med kamille eller tørket kamille (tilgjengelig på et hvilket som helst apotek).

Hva er egenskapene til kamille?

  • Den har antiseptiske egenskaper.
  • Den lindrer betennelse.
  • Den har antibakterielle egenskaper.
  • Den gir en avslappende effekt.
  • Den kan kurere hudproblemer.
  • Den har lysnende egenskaper.
  • Den er en naturlig antioksidant.

Kamille. Hvordan påvirker den huden?

Et flertall av kosmetiske produkter som inneholder kamille er laget spesielt for å ta vare på sensitiv hud som er utsatt for irritasjoner, fordi kamille er et naturlig beroligende middel. Den har lindrende og antiseptiske egenskaper. Dessuten har den fordeler ved både ekstern og intern bruk. Kamilleekstrakt når det påføres på huden øker regenererende prosesser og gjør at sår heles raskere. Den bekjemper også frie radikaler som er ansvarlige for prematur aldring av huden. Dersom kamille brukes i ansiktspleie vil den dessuten jevne ut hudfargen og minimere tegn på slitenhet. Noen kan ha nytte av at kamille også styrker blodkar. Takket være denne egenskapen kan de som sliter med kapillær hud forhindre overdreven utvidelse av blodkar og synlige blodkar. Kamille beroliger de betente områdene, reduserer rødhet og lysner aknearr. Den fungerer selv mot magesår, brannskader, sår osv. Det er virkelig et universelt og veldig effektivt preparat.

Kamille. Hvordan påvirker det håret?

Kamilleekstrakt er en vanlig ingrediens i produkter for hår og hodebunn. Det er verdt å nevne at det kan gjøre håret lysere, så hvis du er brunette kan du oppleve at din naturlige hårfarge kan bli opptil et par toner lysere. Likevel, sjampoer med kamille vil berolige irritasjon, kløe og rødhet i hodebunnen. Dette er faktisk det kamille brukes mest til. Naturlig kamille som brukes regelmessig forhindrer også at håret blir fettete og eliminerer også flass. Den er rik på mineraler, vitaminer og stoffer som nærer hårrøttene perfekt og gir dem vitalitet. Som resultat reduserer kamille håravfall og gjør hårstråene tykkere og sterkere. Den tilfører fleksibilitet og glans, og gjør til og med håret lettere å style. Det er verdt å prøve ut hårprodukter med kamille dersom du er på utkikk etter naturlig og skånsom hårpleie.

Kosmetikk med kamille – kjøpt vs. hjemmelaget

Håndkremer med kamille, kamille-tonere, hårspray med kamille, kamille-såper og kamille-sjampo – mangfoldet av kosmetikk tilført denne urten kan være overveldende. Likevel er det absolutt verdt å være mer oppmerksom på dem fordi det kan vise seg at du finner din hellige gral innen kosmetikk. Alt du trenger å gjøre er å sjekke om sammensetningen er naturlig og fri for skadelige stoffer (parabener, fargestoffer, aromaer, alkohol). Det er best hvis kamille står tidlig i ingredienslisten. Jo nærmere det er slutten av ingredienslisten, jo mer sannsynlig er det at produktet kun inneholder spormengder av stoffet.

Man trenger ikke å bruke ferdige kjøpte produkter dersom man ønsker å bruke kosmetikk med kamille. Et godt alternativ er å bruke en hjemmelaget infusjon av kamille eller naturlige eteriske oljer, som kan brukes som et produkt i seg selv eller som base for å skape noe nytt og fancy. Ved å helle en håndfull kamilleblomster i kokende vann og la det brygge i 30 minutter, kan vi lage en naturlig kamille-toner. På en lignende måte kan vi tilberede en kamillekrem, som kan gjøre håret lysere og samtidig bli kvitt den uønskede gule misfargingen etter å ha farget håret blondt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *