Sminketips for sensitive øyne

Sminke for sensitive øyne er en komplisert oppgave fordi maskara, øyenskygge og leppestifter inneholder mange syntetiske pigmenter som kan være allergifremkallende. Dette inkluderer: kromoksid (i kosmetikk med grønn farge), kochen (i lilla og rosa kosmetikk) og jernoksid med nikkel (i brun kosmetikk). Naturlige stoffer som pigmenter basert på harpiks, veggpryd og derivater fra karbonsammensetninger kan også være allergener. Hvordan fjerne sminke når du har sensitive øyne? Hvilken kosmetikk er trygg og hypoallergensk? Hvilke øyenskygger, maskaraer og sminkeverktøy og tilbehør bør man bruke? Er sminke for sensitive øyne og kontaktlinser gjensidig utelukkende? Hvordan fjerne sminke med sensitive øyne og lindre øyeirritasjoner?

Sminke for sensitive øyne – trygg kosmetikk

Hvis du føler ubehag når du påfører maskara, bør du umiddelbart slutte å bruke dette produktet. Det er lite trolig at øynene dine blir vant til det nye produktet og ubehaget gir seg. Tvert imot vil det bli verre. Hvis problemet fortsetter å dukke opp til tross for at du bruker forskjellige maskaraer bør du vurdere å bruke hypoallergensk kosmetikk. Det bør stå på pakken at de er designet for sensitive øyne og kontaktlinsebrukere.

Selv om du bruker trygg kosmetikk bør du være veldig forsiktig med sminken og prøve å unngå øynene. Og ja – ikke strek opp på innsiden av øyelokkene, ikke dekk øyenvippene for mye og ikke påfør maskara eller kajalblyant i øyekroken. Det minimerer risikoen for øyeirritasjoner og allergier.

Sminke for sensitive øyne – hypoallergensk kosmetikk

Hypoallergensk kosmetikk er tilgjengelig i forskjellige farger, men det er lurt å unngå sterke nyanser av rosa, rødt og lilla. Hvorfor? Fordi de er laget av en kombinasjon av flere pigmenter som øker risikoen for allergisk reaksjon. Grønn farge er den farligste, noe som er grunnen til at den ikke lenger brukes i kosmetikk for sensitive øyne. Pigmenter som er inkludert i hypoallergensk kosmetikk er grundig renset (for eksempel jernoksid for nikkel) eller beskyttet for å minimere risikoen for irritasjon.

Antall ingredienser i hypoallergensk sminke holdes til et minimum, fordi jo flere stoffer, jo mer sannsynlig er det at øynene blir irritert. Noen stoffer i kosmetikk av denne typen har egenskaper som lindrer irritasjonene noe, som termisk vann og pantenol. Selv hypoallergensk kosmetikk må inneholde konserveringsstoffer for å beskytte dem mot bakterier og sopp.

Et godt valg er mineralkosmetikk, som bare inneholder tre ingredienser. Av den grunn fikk de navnet ‘hypoallergensk’.

Sminke for sensitive øyne – matt øyenskygge

Partiklene som utgjør hypoallergensk øyenskygge og maskara må knuses så mye som mulig under produksjonen slik at de fester seg, ikke faller inn i øynene og klumper seg. Store, ujevnt formede partikler kan bidra til at det oppstår mekaniske mikroskader. Av den grunn bør kosmetikk som inneholder perlemor, som ofte finnes i glansfulle øyenskygger, bør unngås. Perleavfilingene som den består av kan skade huden og når de kommer inn i øynene kan det gi konjunktivskader.

Sminke for sensitive øyne – maskara

Det finnes ingen kontraindikasjoner for bruk av tykkgjørende og krøllende maskaraer, forutsatt at de ikke gnis ut. Det ville være best om de hadde den naturlige pH-verdien til tårer. På den andre siden anbefales ikke vannfast maskara fordi den inneholder sterke konserveringsmidler.

I stedet for maskara kan du bruke henna, som ikke gjør vippene tykkere men som forstørrer øynene og gir klarhet. Før det er det lurt å be en skjønnhetspleier om å teste den på huden bak øret. Hvis henna irriterer den vil du bli nødt til å gi opp slike behandlinger.

Sminke for sensitive øyne – sminkeverktøy & tilbehør

Når du har sensitive øyne anbefales det ikke å bruke applikatoren som er inkludert i øyenskyggepalettene – selv om den er liten og praktisk kan den grove svampen irritere huden rundt øynene. Dessverre finnes det ikke sminkekoster for folk med sensitive øyne på parfymeriet, men det er lurt å sjekke de hypoallergenske merkene som produserer fargekosmetikk. Det er svært sannsynlig at applikatoren de tilbyr er laget av myke og delikate materialer.

Sminke for sensitive øyne og kontaktlinser

Er denne kombinasjonen mulig? Selvsagt. Alt du må gjøre er å følge noen regler:

  • Påfør sminke etter at du har satt inn kontaktlinsene og fjern sminken etter at du har tatt dem ut.
  • Bruk hypoallergensk kosmetikk.
  • Ikke bruk løs øyenskygge, siden partiklene kan komme under linsene. Det beste valget er kremskygger uten perlemor;
  • Ikke strek opp langs innsiden av nedre øyelokk, for produktet kan komme under kontaktlinsene.
  • Bruk oljefrie produkter til sminkefjerning.
  • Ved irritasjoner fjerner du først kontaktlinsene og så sminken.

Sminke for sensitive øyne – sminkefjerning

Det er best å fjerne sminken med duftløs og oljefrie produkter med samme pH-verdi som tårer, som inneholder lindrende termisk vann. Prøv å bruke så få bevegelser som mulig.

Begynn med å dynke en bomullspad i sminkefjerner og påfør den på øvre øyelokk. Etter en liten stund beveger du den skånsomt nedover. Så påfører du en ny pad på nedre øyelokk og venter litt. Igjen påfører du bomullspaden på øvre øyelokk og beveger den skånsomt for å fjerne restene. Gjenta til øynene er helt rene.

Hvordan lindre øyeirritasjoner?

For å lindre irriterte øyne bruker vi en delikat sminkefjerner og unngår å gni øynene. Du kan også bruke øyedråper med øyentrøst. For hovne øyelokk kan du bruke kalde kompresser med termisk vann, te eller kamomille. Du kan også påføre en lindrende krem på området rundt øynene.

Hvis hjemmeremedier ikke gir lindring og reduserer rødhet, tårer og opphovning, bør du oppsøke medisinsk hjelp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *